Poškodbe rok se zlahka pojavijo pri neprevidnem ravnanju z ostrimi predmeti. Stopala – so tudi v nevarnosti preboja, dovolj je, da ne opazite lepljenja žice ali nohta in stopite nanjo. Obe vrsti nesreč lahko privedeta do dolgotrajne nezmožnosti za delo, zato jih je vedno vredno preprečiti.

Vbodne rane predstavljajo tveganje za strokovnjake v poklicnem poslovanju in vse druge, ki delajo z orodji s koničastim vrhom. Poglejmo na to tveganje z vidika profesionalnega in laičnega.

Naš nasvet – v naši ponudbi boste našli čevlje, ki ščitijo pred prebadanjem – čevlje, sandale in visoke čevlje.

Piercing v profesionalnih operacijah

Vbodne rane so poleg ureznin in raztrganin med najpogostejšimi nesrečami pri delu. Delovna mesta s tveganji so gradbišča in tovarne, ogroženi pa so tudi delavci v kmetijstvu in gozdarstvu.

Včasih gre za skoraj neopazno poškodbo kože, drugič ima rana večji premer. Vedno je treba ustaviti krvavitev in temeljito očistiti rano ter jo zdraviti, da preprečite okužbo na mestu poškodbe.  V nekaterih primerih je treba v zdravljenje vključiti injekcijo tetanusa. Če v rani najdete tuje predmete, poiščite zdravniško pomoč.

Kako se lahko delavci zaščitijo?

Vbodne rane se lahko pri delu pojavijo na več načinov. Delavec uporablja neprimerno delovno orodje ali orodje v slabem stanju. Slaba osvetlitev, nered in umazanija lahko igrajo tudi vlogo, pa tudi nezadostno usposabljanje, prehitro delo, izguba pozornosti, neuporaba prave zaščitne opreme in nespoštovanje varnostnih postopkov.

Naš nasvet – tudi majhna stvar, kot je vbod igle ali konice noža, velja za delovno nesrečo in jo je treba dati v knjigo nesreč. V primeru nezadostnega zdravljenja, tudi v primeru take nesreče, obstaja nevarnost vnetja rane ali okužbe s tetanusom, kar lahko privede do amputacije prsta. Zato ne podcenjujte najmanjše vbodne rane.

Delodajalci morajo zaposlene varovati

Delodajalci morajo vzpostaviti delovne postopke za prepoznavanje in obvladovanje izpostavljenosti delavcev tveganjem prebojev in vbodnih ran.

Najučinkovitejši postopek je, da takoj preprečimo tveganje za prebijanje. Če imate možnost nadomestiti nevarno dejavnost z robotskim delom, jo uporabite. Prav tako je mogoče tveganje v celoti oddati in odstraniti iz storitve. Če so te možnosti za odpravo tveganja predrage, je treba z OOPP – uporabiti ustrezno zaščito, da delavce zaščitimo pred prebijanjem nog.

Kako se zaščititi, če se tveganju ni mogoče izogniti?

Vedno se prepričajte, da uporabljate varna orodja v primernem stanju in da z njimi ravnate v skladu z navodili proizvajalca.

 • Najprej servirajte koničasto orodje drugim delavcem
 • Prepričajte se, da ostri – tupi nasveti zahtevajo uporabo več sile, kar poveča tveganje za nesrečo.
 • Nosite potrebno osebno zaščitno opremo, vključno z očali, rokavicami in čevlji.
 • V žepih nikoli ne nosite izvijačev in drugih orodij z ostrimi vršički
 • Bodite še posebej previdni pri delu z vrtalnikom, žeblji, spenjalnikom in šivalnim strojem.
 • Izpostavljenih koničastih nasvetov ne puščajte brez nadzora
 • Pri ravnanju s koničastimi orodji ne ciljajte proti telesu
 • Shranjujte ostra orodja v ločenem predalu
 • Vedno delajte na ravni in stabilni površini
 • Pri delu z lesom pazite na lepljenje nohtov
 • Naj bo red na delovnem mestu
 • Upoštevajte standardizirane delovne predpise.

Naš nasvet – OOPP ščiti samo pred nenamernim – enim prebojem, ko je zaščita enkrat razrezana ( izdelek je poškodovan ), zaščitno napravo je treba zamenjati.

Tudi vbodne rane vam grozijo doma

Doma sploh niste popolnoma varni. Tudi hišni ljubljenčki z ostrimi kremplji in zobmi vas lahko poškodujejo z gospodinjskimi predmeti. Rano je treba vedno očistiti in obdelati. Če imate težave z zagonom poškodovanega okončine, poiščite zdravnika. Možno je, da je bil poškodovan živec ali ligament.

 

Tveganje za prebadanje doma je:

 • Kuhinjski pripomočki z ostrimi točkami ( nabodala in igle za žar, vilice, noži, kuhinjski termometri za meso, plutovine itd. )
 • Ostri ostri
 • Šivalni stroji, šivalne igle, zatiči, igle za pletenje, škarje
 • Žeblji, napenjalniki, žice
 • Zobje in kremplji hišnih ljubljenčkov

Naš nasvet – za resnejše poškodbe se lahko pojavi v domači delavnici, na primer pri ravnanju z vrtalnikom, spenjalnikom ali udarcem. V podobnih dejavnostih je primerno zaščititi OOPP na enak način kot strokovnjaki.

Kako zmanjšati tveganje za prebijanje v vsakdanjem življenju?

Vedno upoštevajte navodila za naprave in orodja – v vsakem priročniku, kako ravnati z orodjem. Vedno delajte na trdni površini, da vam roka ne zdrsne. Bodite pozorni na dovolj močno osvetlitev in ne hitite v službi.

 • Pozor – sledite pravilom
 • Pri uporabi opreme upoštevajte zaščitna območja
 • Uporaba OOPP

Naš nasvet – PPE, ki ščiti pred peresom, je pogosto učinkovit proti obrezovanju.

Kako svoje delo zaščitite pred peresom?

Čevlji za prebijanje so opremljeni s kovinsko ali nekovinsko podplato. Kovinski vložek ščiti vašo nogo ne glede na obliko, velikost in ostrino koničastega predmeta, vendar ne pokriva celotne spodnje površine čevlja zaradi tehnoloških omejitev proizvodnje čevlja. Nekovinski vložek je lažji in prožnejši ter ščiti celotno spodnjo površino čevlja. Vendar je njegova trajnost odvisna od tega, kako oster, velik in oblikovan je koničasti predmet.  Piercing čevlje najdete v ponudbi varnostnih, zaščitnih in delovnih čevljev.