Na prvi pogled se zdi, da tveganje za rezanje vpliva samo na roke in roke, lahko pa poškodujete tudi spodnje okončine in druge dele telesa, vključno z obrazom.

Rezanje nato ogrožajo profesionalni delavci in vsi drugi, ki delajo z ostrimi predmeti (, vključno s papirjem ). Oglejmo si podrobneje tveganje, da bomo s stališča profesionalca in laika zmanjšali tako:

Naš nasvet – v naši ponudbi boste našli ne samo rokavice proti rezanju, temveč tudi drugo osebno zaščitno opremo, ki bo zaščitila vaše celotno telo.

Rezanje v poklicnem poslovanju

Rezanje poškodb in raztrganin so običajne delovne nesreče. Rezanje ali raztrganje predstavlja do 30% vseh poškodb na delovnem mestu in približno 70% vpliva na roke in prste.

To so lahko majhne odrgnine, ki jih je mogoče zdraviti na kraju samem, pa tudi resne ali smrtno nevarne poškodbe – globoke raztrganine ali celo amputacije.

Zaščitite naš vrh – zgornje okončine ne samo z rokavicami. Na primer, če delavec manipulira z ostrim predmetom – s pločevino –, bi moral biti opremljen z rokavicami, ki ustrezajo standardu proti rezanju, v idealnem primeru pa tudi rokavi, ki ščitijo podlaket. Ostri predmeti nosijo tudi tveganje, da bodo rezali celotno podlaket, ne le dlani in prstov.

Kako se lahko delavci poškodujejo?

Rez ali raztrganina se lahko pri delu pojavi na več načinov. Delavec uporablja neprimerno delovno orodje ali orodje v slabem stanju. Slaba razsvetljava, nered in umazanija lahko igrajo tudi vlogo, pa tudi nezadostno usposabljanje, prehitro delo, neuporaba prave zaščitne opreme in nespoštovanje varnostnih postopkov.

Naš nasvet – tudi majhna stvar, kot je rezanje s pisarniškim papirjem, velja za delovno nesrečo in jo je treba vključiti v knjigo nesreč. V primeru nezadostnega zdravljenja, tudi v primeru take nesreče, obstaja nevarnost vnetja rane, kar lahko privede do amputacije prsta. Zato ne podcenjujte najmanjše poškodbe reza.

Delodajalci morajo zaposlene varovati

Delodajalci morajo vzpostaviti delovne postopke za prepoznavanje in obvladovanje izpostavljenosti delavcev tveganjem za zmanjšanje in tržne rane.

Najučinkovitejši postopek je preprečiti tveganje za takojšen rez. Če imate možnost nadomestiti nevarno dejavnost z robotskim delom, jo uporabite. Prav tako je mogoče tveganje v celoti oddati in odstraniti iz storitve. Če so te možnosti za odpravo tveganja predrage, je treba z OOPP – uporabiti ustrezno zaščito, da se človek zaščiti pred rezanjem.

Kako se zaščititi, če tveganja ni mogoče odpraviti?

Med rezanjem se prepričajte, da je orodje vedno varno, v stanju prileganja in nikoli ne držite predmeta, ki ga režete v roki.

 • Pri rezanju držite roko na rezalni poti.
 • Prepričajte se, da so rezila ostra – tupa rezila, ki zahtevajo večjo silo in s tem povečajo tveganje za nesrečo.
 • Nosite potrebno osebno zaščitno opremo, vključno z očali, rokavicami in nerezalnimi rokavi.
 • Nikoli ne uporabljajte rezalnega diska kot izvijača, droga ali dleta.
 • Izpostavljenih nožev ne puščajte brez nadzora, razen če orodja ne uporabljate, jih hranite v zaprtem položaju z rezili.
 • Z rezili ob telesu ne odrežite ničesar.
 • Uporabite ločen predal za rezanje in druga ostra orodja.
 • Upoštevajte standardizirane delovne predpise.

Naš nasvet – OOPP ščiti samo pred naključnim – enojnim rezanjem, ko je zaščita enkrat razrezana ( izdelek je poškodovan ), je treba zaščitno napravo zamenjati.

Poškodba ostrega predmeta doma prav tako ni problem

Manjše ostre poškodbe so najpogostejša nesreča, ki se zgodi. Ni nujno, da gre za rez, ampak tudi majhne odrgnine in površinske modrice in ureznine. To ni smrtno nevarna poškodba, zdravljenje na domu je dovolj.

Takšne poškodbe povzročajo:

 • Uganke
 • Kuhinjski noži
 • Ostri ostri
 • Zobati pokrovi pločevink
 • Papir in karton
 • Police in drugi izdelki iz tanke pločevine
 • Steklena volna

Naš nasvet – resnejše poškodbe se lahko nato pojavijo pri delu z motorno žago, čopičem, kosilnico, koso. Pri podobnih dejavnostih je priporočljivo zaščititi OOPP podobno kot poklicni delavec.

Kako zmanjšati tveganje za zmanjšanje v vsakdanjem življenju?

V vsakem priročniku vedno upoštevajte navodila dane naprave –. Kako ravnati z orodjem ( Na primer, v primeru motorne žage je prepovedano uporabljati napravo nad nivojem srca )

 • Pozor – sledite pravilom
 • Pri uporabi opreme upoštevajte zaščitna območja
 • Uporaba OOPP

Noben domači kuhar ni profesionalec in tvega občasno rezanje prstov ali dlani. Tudi v takšnem času se lahko zaščitite z nerezanimi rokavicami, ki vas pri delu ne omejujejo.

Naš nasvet – nedrseči OZO je pogosto učinkovit ne le proti obrezovanju, ampak tudi za peresnik

Kako vas nerezalno delo ščiti?

Podobno načelo se ponavlja v oblačilih, rokavicah in čevljih. Plast zgornjega materiala – tkanine, kože ali membrane je takoj povezana z drugo plastjo več kilometrov tkanine, ki ima eno samo nalogo. Začne se sproščati iz rokavic, čevljev ali oblačil ter zaduši ali zamaši motorno žago, kotni brusilnik itd. Kilometri tkanine so naviti na rezalno napravo in to se takoj ustavi.